Biden obvinil Exxon Mobil, že využívá vysoké ceny benzínu

Newspaper

Americký prezident Joe Biden obvinil Exxon Mobil a další ropné společnosti z využívání vysoké ceny benzínu poté, co nejnovější údaje ukázaly, že inflace v USA dosáhla v květnu přes 40leté maximum. TASR o tom informuje na základě zprávy AFP a Bloomberg.

„Zajistíme, aby každý znal zisky Exxonu. Exxon vydělal loni víc peněz než Bůh,“ řekl Biden během akce v přístavu Los Angeles. Společnost Exxon vykázala za rok 2021 čistý příjem 23 miliard USD (21,74 miliardy eur). I v prvních třech měsících letošního roku dosáhla obrovských zisků navzdory nižší produkci ropy a zemního plynu.

Konkrétně, zisk Exxon Mobilu se v 1. čtvrtletí více než zdvojnásobil na 5,5 miliardy USD a tržby vzrostly o 52,4 % na 87,7 miliardy USD.

Podle autoklubu AAA průměrná cena běžného benzínu v USA dosáhla 10. června 4,99 USD za galon (1 galon = 3,78541 litru).

Biden tlačí také na domácí ropné společnosti, aby zvýšily těžbu. Obvinil je, že raději odkupují své vlastní akcie, než aby investovali do nových vrtů tam, kde mají povolení. „Ropné společnosti mají 9000 povolení k vrtání. Nevrtají. Proč? (…) Důvod, proč nevrtají, je, že kupují zpět své vlastní akcie, které by, upřímně řečeno, měly být zdaněny. Kupují zpět své vlastní akcie a neinvestují, “ řekl Biden. „Exxon, začněte investovat a platit daně,“ vyzval prezident ropný koncern.

Ropný gigant zvýšil v 1. čtvrtletí výdaje na zpětný odkup akcií o 20 miliard USD. Ačkoli plánoval i zvýšení kapitálových výdajů v roce 2022, vyloučil dodatečné investice.

Bidenova popularita prudce klesla v důsledku rostoucí inflace, která v květnu dosáhla 8,6 %, a závratně vysokým cenám benzinu. Prudce stoupající ceny vyprazdňují peněženky Američanů a snižují popularitu prezidenta před důležitými volbami do Kongresu v polovině jeho funkčního období.

Mluvčí Exxon Mobilu Casey Norton v e-mailu uvedl, že společnost „je v pravidelném kontaktu s administrativou a informuje ji o plánovaných investicích na zvýšení výroby a rozšíření rafinérských kapacit v USA.“ Exxon očekává, že letos zvýší produkci z polí v americké Permské pánvi o 25 %, kapitálové výdaje o 50 % a kapacitu rafinace o přibližně 250 000 barelů (1 barel = 159 litrů) denně, což je „ekvivalent přidání nové středně velké rafinerie.“

Připomněl také, že Exxon Mobil vykázal v roce 2020 finanční ztrátu a v roce 2021 dosáhly celkové daně ze zisků společnosti 40,6 miliardy USD.

Businessman plan business growth and financial, increase of positive indicators in the year 2022 to increase business growth and an increase for growing up business „n

Ministryně financí Janet Yellenová odmítla myšlenku, že „chamtivost“ korporací přispívá k inflaci, čímž se rozchází v názoru s prezidentem a dalšími vysokopostavenými demokraty, kteří obvinili velké společnosti ze zdražování nebo nadměrných zisků.

„Poptávka a nabídka do značné míry pohánějí inflaci,“ řekla Yellenová ve čtvrtek (9. 6.) na akci New York Times na otázku, zda korporátní chamtivost způsobuje růst cen.

- Reklama -Newspaper
PR články

Redakce doporučuje

Články autora